hypnosehelpt

Blog van Integrale Hypnotherapeute Ans Franken, EMDR, Regressie therapie, transactionele analyse, NLP

HSP hoog gevoelig persoon.

Een reactie plaatsen

De laatste tijd krijg ik in mijn praktijk steeds vaker te maken met mensen met deze eigenschap / karaktereigenschap.

Op zich is dit niet zo verwonderlijk maar het merkwaardige hieraan is wel dat het vaak nog niet herkend en erkend blijkt te worden. Ik hoop dat hier snel verandering in komt.

Want het is heel lastig als je een verkeerde en vooral onterechte diagnose krijgt toe bedeeld ,met e.v.t. daardoor medicatie voorgeschreven krijgt die je niet echt nodig hebt.

Wat wel zinvol kan zijn als je hooggevoelig bent dat je voedingssupplementen zou kunnen gebruiken om beter te functioneren. Laat ons eerst eens even stil staan bij waar HSP mensen mee te maken hebben . Veelal zijn deze mensen heel gevoelig voor energieën van andere personen . Wat zijn de meest voorkomende  kenmerken van hoog gevoeligheid:

a  >  Veel aanvoelen van anderen ,en daardoor veel kunnen verplaatsen in andere, en dus veel begrijpen van anderen.

b  >  Vaak slaapproblemen door overprikkeling vaak gaat het dan om inslaap problemen.

c  >  Overprikkeling en daardoor makkelijk oververmoeid. Burn-Out.

d  >  Je anders voelen dan een ander/ niet begrepen voelen. {hier komt eenzaamheid vaak uit voort}. Ik sta er alleen voor.

e  > Snel zaken kunnen doorgronden doorzien en voorzien waardoor andere je vaak niet kunnen volgen omdat jij zo snel bent. En voor hun gevoel stappen overslaat.

f  >  Concentratie problemen omdat je vaak een dromer bent grote fantasieën hebt. Maar ondanks het wegdromen toch nog kunnen volgen waar andere het over hebben {b.v. kinderen op school die lijken te dromen maar het verhaal toch horen.}

g  >. Gevoelig voor harde geluiden of voor drukte om je heen. Sterke geuren, grove weefsels,

h  >  Overmand raken door wereldnieuws of je juist daarom maar voor af willen sluiten}

I  >   Makkelijk schrikken.

j  >   Moeite hebben met veel dingen tegelijk moeten doen. Daardoor je opgejaagd voelen als je veel te doen hebt. En dan soms niet op gang kunnen komen.

k  >  Moeilijk tegen veranderingen kunnen in je leven.

l  >   Vaak erg verlegen zijn of je makkelijk terug trekken in gezelschap of ook wel buitengesloten voelen.

m  >  Perfectionisme.

 

Mogelijk zijn er nog meer kenmerken te noemen maar ik heb er alvast maar de meest gehoorde eigenschappen genoemd.

Hoe ontstaat deze eigenschap. Je kunt zeggen het zit in de genen maar dat is het niet alleen. Vaak heeft het ook te maken met traumatische ervaringen uit de jeugd.

Maar soms vertellen mensen ook een heel beschermende jeugd te hebben gehad, ook dat kan dan nog is het ontwikkeld . Oorzaak gevolg. Ik zal uitleggen hoe dat dan kan.

Als je beschermd opgevoed wordt betekent dit dat alles je voor gezegd wordt hoe te doen.

Bijvoorbeeld:  Als je tegen een klein kind zegt jas aan doen want het is koud en vervolgens mag het kind niet naar buiten zonder jas. Of op letten niet aan de kachel zitten want dan brand je je vingers of kinderen geen moment alleen laten spelen overal bij blijven staan.

In de gaten houden is goed maar sommige ouders overdrijven en ook dan krijg je onzekere kinderen. Met studie keuze ook een belangrijke geef ze de vrijheid. Zie hun in de persoon die ze zijn. Belangrijk is wat heeft een kind nodig.

Overal voor waarschuwen. Een kind kan dan niets zelf ontdekken. Een kind kan en mag geen fouten maken , dus een kind kan niet ontdekken wie hij zelf is . Een kind wordt niet gezien in de persoon die hij of zij is. Dit zal leiden tot perfectionisme het als maar goed willen doen of nog beter niet weten wanneer het goed genoeg is.

Wanneer ontwikkelen mensen extra voelsprieten zeg ik altijd maar.

Als er thuis veel problemen waren b.v. ruzies enz. soms gaat het om ernstig trauma als slaan maar soms kan het ook gaan om verwaarlozing of soms scheiding of overbescherming allemaal een reden om alert te zijn. Of kinderen die gepest zijn op school    kunnen daardoor ook hooggevoelig worden. Wanneer gebeurt het weer?

Graag wil ik een ander keer op dit onderwerp terug komen maar voor nu hoop ik al wat uitleg te hebben gegeven herkent u zich hierin neem gerust contact met mij op mogelijk kan ik je verder helpen. Met vriendelijke groet Ans Franken .

Hypnose@helpt.nl   wwwhypnosehelpt.nl voor meer informatie bel 0135070518.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s